5. plads til VM i H-båd

 

Skrevet af Jan Jacobsen

Ved VM i H-båd fik skipper Claus Hovgaard, Palle Koch og Nickolaj Sørensen fra Sejlklubben Neptun Vejle en flot 5. plads. De kunne ”snuse” til podiet med kun 3 point til bronze.

Claus Høj vinder imponerede for 7 gang VM H-båd, og viser helt suveræn stil. Trods de svære forhold sejler Claus med den stabilitet og overblik, der sikrer guldet.

 

Der var 5 både fra Danmark med til VM, og alle kom med i top 10, og det siger noget om niveauet hjemme. Næstbedste danske båd var DEN 569 med Claus Hovgaard, og de var glade og stolte for 5.-pladsen oven på en hård dag med masser af vind og bølger. Men med kun 3 points til bronze, så var en plads på podiet virkelig tæt på.

VM blev afholdt i Sandefjord i Norge i dagene 31. juli til 3. august.

Læs beretning her fra Palle Koch om VM i H-båd i Sandefjord:

 

DEN 569, Casino Munkebjerg med Claus Hovgaard, Nickolaj Sørensen og Palle Koch, var ene Vejle båd om at repræsentere SNV, til VM for H-både i Sandefjord Norge.

Vi er ny sammensat besætning i år, med kun erfaring fra et stævne sammen, forventningerne til et VM skulle selvfølgelig afspejle det. Vi drog derfor til Norge med en målsætning om at komme i top 10 til VM, og hvis alt flaskede sig, var der forhåbninger om top 5.
Ferien blev tilpasset, så vi kunne deltage i det norske mesterskab som opvarmning til VM. Det skulle vise at være en rigtig god investering.

 

Efter DM havde vi fået spilerfaldet trukket ud af masten, og fået det eftermonteret ved hjælp af fokkefaldet, med det resultat at de overlappede hinanden på samme blok i bunden af masten.
Det gav nogle problemstillinger i forhold til spilersætning og nedtagning, som vi ikke havde forudset hjemmefra. Derfor blev NM en dårlig generalprøve, hvor vi valgte at udgå allerede efter første sejlads på andendagen, for at hellige os en løsning på problemerne.
Vi fik styr på masteproblemerne, og fik snakket om de erfaringer, vi havde fået med fra mesterskabet omkring strøm og bølger.
Vi slutter det Norske mesterskab på en samlet 8. plads, selvom vi ikke sejler de sidste 3 sejladser, vi var derfor ret overbeviste om, at det kunne vi gøre klart bedre.

 

Vejrudsigten op til VM havde på forhånd lovet svage vinde, en fantastisk vejrudsigt for os, da vi tidligere har vist gode takter i netop svag vind.
Vi havde til DM haft store problemer i høj sø og masser af vind, så vi så frem til, at kunne sejle et stævne uden brug af hængestropper og med fartoverskud.
Sådan skulle det ikke komme til at gå, vejrudsigten ændrede sig til frisk vind, masser af strøm og mærkelige bølger fra færger, strøm og vind.

 

Starten på førstedagen til VM, levede dog meget godt op til den lovede vejrudsigt, meget svag vind. Vi havde stadig en forhåbning om, at meteorologerne tog fejl.
Modstrøm, svag vind og en flok nervøse sejlere, der under ingen omstændigheder ville komme for sent til start, gav 4 tyvstarter inden dommeren satte det sorte flag.

 

På grund af den svage vind, havde banelederen lavet en bane med kun et opkryds, læns til bundmærket og et kort opkryds til mållinien.
Det skulle vise sig at blive katastrofalt for os, vinden frisker op umiddelbart efter start.
Frisk vind, sammenholdt med den korte bane der er lagt ud, giver kaos ved første topmærke.
Vi er ikke skarpe nok, og vi mister vel 5 placeringer ved topmærkerundingen. På lænseren kæmper vi os godt tilbage og vinder en del placeringer, ved bundmærket bliver der endnu en gang kaos, og vi må ud i den lange bane, for at give plads til indvendigt overlap, som vi ellers mente vi havde styr på.

 

En 21. plads efter første sejlads, puha det bliver op ad bakke det her. Hvad har banelederen gang i med baner uden en gate, som ville give en mulighed for at slå væk fra problemer, men det er jo ens for alle, så op på hesten igen.

 

Anden sejlads bliver udsat, og rykket ind i fjorden på grund af ankerproblemer for dommerbåden. De havde en udfordring med 90 meters dybde, store bølger og færger der skabte uro, så deres anker ikke kunne holde dem.
Inde i fjorden troede vi, at vi havde styr på banen. Vi havde set fra NM, hvor der var fordel af bølgelæ og strøm.
Det kom så ikke til at holde stik, vi satsede på forkert fløjvalg, og fik endnu en gang udfordringer ved topmærket. Alt for mange både der kastede sig ind på bagbord halse uden retten til vejen, og deraf følgende kaos ved mærkerundingen. Vi får os slået fri af feltet, og vælger den rigtige side på lænseren, hvor vi får os sejlet op i top 10.
Samtidig med at et kæmpe uvejr kommer ind over banen, med vindtryk på over 15 m/s, hvilket får en del både til at kæntre med spileren.

Vi får redet stormen af uden at kæntre, men endnu engang må vi erkende, at det ikke duer uden en gate ved bundmærket, kaos og både der ikke flytter sig, får os ned på en 14. plads i anden sejlads.
Dagen slutter uden flere sejladser, hvilket nok er meget godt for os. Humøret er helt i bund, vi har ikke præsteret, det regner og blæser og vi ligger nr. 17 efter førstedagen, det her bliver op ad bakke.

Andendagen bliver en dag med frisk vind op til 8 m/s. fra sydlig retning, hvilket giver pæne bølger udenskærs, hvor vi skal sejle. Claus har brugt hele natten på, at fin tænke et nyt mastetrim til os, så vi kan få båden til at gå bedre gennem søerne.

Læ start og 3 tyvstarter fra konkurrenterne, hvor vi ellers havde lavet en perfekt skudstart i alle 3. Det var lidt øv.
Vi satser det hele på endnu en læ start, da vi vurderer fordelen ligger til venstre. Endnu en gang får vi den læ start, og kommer rigtig godt afsted, et lille stykke ud på venstre side af banen, hvor vinden skraller, vi vender ind over banen, og kan se alle konkurrenterne liggende dejligt langt nede i læen.
Vi runder topmærket som nr. 3, og kører sejladsen hjem med en 3. plads.
Vores ellers normale problemer i store bølger, var med Claus nye trim forsvundet, det så ud til at virke, vi havde fart, højde og den rigtige taktik, “hvor svært kan det være”. High five til hinanden og klar til næste sejlads, nu var VM kommet i gang for os 🙂

 

Anden sejlads bliver igen præget af tyvstarter, denne gang er dommeren konsekvent, og hælder flere af vores værste konkurrenter ud i starterne. Citatet: “egen succes er godt, men andres fiasko er ikke at foragte” bliver lige genopfrisket i vores båd.

Endnu en gang napper vi læ start, og sejler uhyggeligt stærkt på første opkryds. Pludselig finder gasterne uanede mavemuskler godt gemt i en farkrop, hvilket gør at vi kan hænge båden ned og sejle stærkt, vi runder topmærket som første båd, efterfulgt af den 6 dobbelte verdensmester Claus Høj Jensen.
Vi kæmper en brav kamp med Høj Jensen på det sidste opkryds, men må erkende, at han sejler bare en kende stærkere end os, og vi må tage til takke med en fornem 2. plads.
Nu kører det for os, men det svier i mave og benmuskler af de forbandede hængestropper, der venter endnu en sejlads med max belastning på selvsamme kropsdele, men som Nickolaj siger, “smerte er kun dårligdom, der forlader kroppen”. Med det in mente, må vi tage endnu en time i hængestropperne inden det er fyraften.

 

Tredje sejlads taber vi læ mærke på grund af en vinddrejning lige før start, og vi må bagom hele feltet i starten – øv øv, nu gik det ellers lige så godt.
Nå, men vi fortsætter hele vejen ud på højre fløj, på det der senere skulle vise sig at være en rummer, godt ude på fløjen, drejer vinden tilbage, og pludselig kan vi holde topmærket op, hvor “dygtig” har man lige lov til at være.
Vi runder topmærket som 12´er, hvilket vi var rigtig godt tilfredse med, den dårlige start in mente.
På lænseren og næste opkryds, henter vi 4 både mere og ender på en 8. plads, hvilket var absolut godkendt med den start.

 

Vi slutter andendagen af med, at vi bliver bedst sejlende båd den dag, og kravler op på en 4. plads samlet. Var der nogen der sagde: “Velkommen tilbage til VM?”. Vi var i hvert fald svært tilfredse med os selv, og kunne nyde en velfortjent øl på vejen ind.

 

Aftenen blev fejret med 5 kg. norske pil selv rejer og en flaske hvidvin, sammen de andre danskere der var med til VM.

Men man skal jo aldrig hvile på laurbærrene, tredje dagen og den sidste, var noget der truede forude. Alle sejlerne var ikke i tvivl om, at de var i live, hele kroppen gjorde ondt, og forude ventede 3 timers hænge-helvede i H-bådens stropper.

 

I første sejlads på sidste dagen, fortsætter vi de gode takter fra dagen før.
Vi kommer godt fra start, og ligger til luv af Claus Høj og en af de finske favoritter. Vinden rummer dog så meget, at de to læ både holder topmærket op, vi runder som 3 ved topmærket.
Det kører for os, vi har styr på trim og konkurrenter – tror vi!

Baneledelsen har lagt nyt topmærke ud, men er alt for lang tid om at fjerne det gamle, hvilket vi finder ud af alt for sent.
Vi forsejler os derfor så meget, at vi lukker 3 konkurrenter ind ved topmærket, blandt andet den senere bronzevinder, vi veksler dermed en 3. plads med en 6. plads, surt show, men en del af gamet. Netop de 3 point får senere stor betydning.

 

Anden sejlads har vi ikke fart i båden og bliver agterudsejlet af mange både, vi ellers plejer at sejle fra, vi får dog styr på trimmet midt i sejladsen, og får reddet en 11. plads hjem. Ikke godt nok, hvis vi vil deltage i medaljeræset.

 

Sidste sejlads og den afgørende for, om vi er med i medaljestriden, bliver en kamp mellem 5 både, og netop de 5 både der slutter øverst i tabellen.
Undervejs på tredjedagen, havde vi overhalet de 2 både, der lå foran os i pointstillingen, men havde mistet en placering til den tidligere verdensmester Colberg, der dermed var gået forbi os i pointstillingen, han lå derfor til sølvmedaljen med os til bronze.

Nu skulle der bare sejles stærkt i sidste sejlads, hvor der ikke var plads til at dumme sig.
Hvad vi ikke havde fået styr på var, at Edmann fra Sverige havde overhalet os i pointstillingen.
Vi havde derfor ikke fokus på Edmann, men derimod en anden af konkurrenterne, som vi dækker af på opkrydset.

Med fokus på den forkerte konkurrent, får Edmann lov til at gå på fløjen, hvor han får et guldhug, og kommer ind på en 4. plads med os på 5. pladsen, hvilket var nok til, at vi tabte bronzemedaljen på gulvet.
Sølle 3 point op til bronze, men en absolut godkendt 5. plads, som vi er stolte af, og som var vores ypperste forhåbninger til dette VM.

Et VM der blev afholdt i de smukkeste omgivelser i Sandefjord.

 

Med sejlerhilsen Claus Hovgaard, Nickolaj Sørensen og Palle Koch.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *