Paul Elvstrøm er død

Paul Elvstrøm er død. Og med ham har dansk sejlsport mistet sit allerstørste største ikon. Elvstrøm har- og vil altid være et forbillede for kapsejlere og sejlere i Danmark, Norden og måske i hele verden. Paul Elvstrøms fantastiske kapsejladsresultater taler nærmest for sig selv. De er uden sidestykke. Vi vil huske ham for disse resultater og især for den måde, han har udviklet dansk sejlsport. Hvem har ikke ejet en Elvstrøm svømmevest, en Elvstrøm skraldeblok, en Elvstrøm "dims" eller noget andet (for sin tid) innovativt sejlerudstyr med Elvstrøm navnet på? - Det har vi vist alle sammen. Elvstrøms evne til at se et potentiale og nytænke er nemlig noget af det, som sejlere i hele verden drager nytte af i dag. Elvstrøms ideer lever videre i uendeligt mange både, sejl og udstyr.

I H-bådsklassen kan vi især takke Paul Elvstrøm for, at vi overhovedet har en H-bådsklasse. Elvstrøm opdagede båden i Finland og fik den fragtet til Danmark. Her blev konstruktionen gået efter i sømmene. H-båden gennemgik under Paul Elvstrøms kyndige vejledning en masse forbedringer. Roret, rorskægget og overbygningen var noget af det, som blev radikalt forandret.  Havde Paul Elvstrøm ikke opdaget båden og set dens potentiale, så havde vi givetvis ikke haft en H-bådsklasse i dag. I 70'erne producerede Elvstrøm H-både i Danmark - først i Holstebro og senere på Nordsjælland.

I H-båds klassen er der flere sejlere, som har truffet Paul Elvstrøm ved store sejlerstævner. Essensen af deres fortællinger om Paul Elvstrøm, handler meget om en sejler der var meget dedikeret til sejlsport. Paul Elvstrøm bliver beskrevet, som værende omhyggelig - grænsende til det perfektionistiske omkring forberedelser og udstyr. Elvstrøm bliver også beskrevet som en sportsmand, som stillede krav om ordentlighed og fair play fra sine modstandere. 

Vi håber, at Paul Elvstrøms ideer og måder at tilgå sejlsport og sejlads vil leve videre i dansk sejlsport og i H-bådsklassen.

 

Æret være Paul Elvstrøms minde

 

Bestyrelsen – Danske H-bådssejlere