Tillykke med verdensmesterskabet - Claus & Claus, Danske H-bådssejlere og dansk sejlsport.

Tillykke...

Fantastisk godt gået og stort tillykke til sejlerne, klassen og dansk sejlsport. Det har været et flot VM for de danske H-bådssejlere - seks mand på medaljepodiet, en guldmedalje, en bronzemedalje og en række flotte præstationer, som ikke var medaljegivende men stadig fortjener stor anerkendelse.

Man kan overveje om rækkefølgen i overskriften er den rigtige? Altså hvis der er en prioritering i rækkefølgen af lykønskninger. Hvem har "benefit" og hvem kan drage fordel af, at Danmark igen hiver medaljer af ædelt karat hjem fra VM? Den prioritering må den enkelte h-bådssejler langt hen ad vejen selv sætte på plads - dog med det faktum i erindringen, at VM guld og bronze understreger, at den danske H-bådsliga har de bedste sejlere, det rigtige konkurrencemiljø, en klasse der er i udvikling..... Sagt med andre ord: Vi har i H-bådsklassen sejlere med et kæmpe potentiale, vi har en klasse som er fyldt med talenter - H-bådsklassen må være en af de mest lysende juveler i dansk sejlsports flotte krone.

 

"Medaljeregn" - Foto Randi Hovgaard

Tillykke Team GoodSpeed & Vejledrengene

Et kæmpestort tillykke til Claus, Frederik og Jacob med Guldmedaljen. Selvom Jeres resultat ikke er en kæmpe overraskelse.

Det er klart, at når Claus Høj og co. deltager i VM med fire guldmedaljer i "baglommen", så er forventningerne fra os alle sammen høje. I år har man oplevet team Good Speed i storform, de har sejlet stærkt og klogt ved alle stævner. Man fristes til at synes, at havde resultatet ved VM været - en anden eller tredje plads, så havde det været lidt skuffende. Lige nu er det som om, at Holbækholdet er kommet i en situation hvor de "vinder guld og taber sølv".

Der skal lyde et mindst ligeså stort tillykke til Claus, Morten og Henrik med den flotte bronzemedalje. Det er bare så godt at se dem helt fremme i feltet. Team 569 fra Vejle er kendt for, at arbejde seriøst og målrettet med deres sport. – Fortjent og godt, at bestræbelserne førte til, at de fik ”metal” med hjem.

- For hele H-bådsklassen er det "en gave" at have en flok vindere, i vores midte, som gider snakke og dele ud af deres viden om sejltrim, taktik og boathandling.

 

Tillykke til "klassen"

Det er sådan en udbredt "kliché", i vores i-øjenhøjde, ligeberettigede demokratiske samfund at- "min mening kan være lige så god som din". I sejlsport er det en stor befrielse, at den slags ikke gælder. Den der sejler hurtigst og kommer først i mål, må have mere ret i deres ideer, teser og strategier omkring om kapsejlads end den der bliver næst hurtigst osv. Opgaven for alle os, som gerne vil veksle vores lidt beskedne placeringer til bedre placeringer, er langt hen ad vejen; at lytte til- kopiere og efterligne ”vores” vindere. I den forbindelse er det jo fantastisk lækkert, at vinderne næsten altid kommer til stævnerne, taler dansk og er venner eller kammerater. Situationen havde unægteligt været anderledes, hvis man skulle analyserer resultater på baggrund af videooptagelser af f.eks. en fransktalende svejtsisk sø- sejler. I Danmark, i H-bådsklassen har vi et godt udvalg af "vindere", som man kan lærer meget af. -Det er guld værd.

 

46 + til VM – det er livligt og fantastisk…

Det er fantastisk flot at Danmark er så velrepræsenteret ved VM, som vi rent faktisk er. 15 danske både med tre besætningsmedlemmer i hver og den lille ”krølle” at Andersine fra Århus altid sejler med firemandsbesætning. – Det giver sammenlagt 46 kapsejlere, hertil kommer en masse medrejsende ægtefæller, kærester, børn, forældre og andre interesserede. En absolut imponerende mængde mennesker, som er kørt mange kilometer, for at deltage i VM og være en del af et fællesskab, som synes at vokse sig stærkere og stærkere. Det er helt fantastisk at vi har en bådklasse, som på så fornem vis både rummer verdens bedste konkurrencemiljø og et socialt miljø som alle værdsætter. – Det må med et enkelt ord kaldes ”klasse”.

 

Tre pladser i top ti.

Top 10 – blandt verdens bedste H-bådssejlere udgør altid et helt utroligt flot selskab. På forhånd ved vi, at rigtig mange besætninger har sat sig som mål, at blive en del af dette gode og lidt eksklusive selskab. Michael Collberg, Henrik Edmann, Dirk Stadler, Jyrki Lindsröm, Bern Zimmermann, Petter Morland Petterson plus endnu flere MEGA dygtige udenlandske sejlere, har haft (helt retfærdige) forventninger om medaljer og en plads i VMs top 10. Hertil kommer en 6 – 8 danske besætninger, som sikkert har haft både håb og forventninger om at blive en del af det flotte selskab. Ved et VM får man bare ikke meget foræret. – Alle der deltagere er dygtige og rutinerede sejlere, som alle er udtaget i deres respektive lande. Danmark er slet ikke det eneste land, som har topsejlere.

 

Danmark sendte 15 teams til Gardasøen, flere af dem havde både potentiale og forventninger i forhold til af få gyldent metal med hjem. Havde man kunnet spille ”Oddset” på resultat inden VM, så havde det sikkert ikke givet pengene mange gange igen, at spille på Høj Jensen som vinder. Man havde heller ikke fået pengene 25 gange igen, ved at spille på to medaljer til Danmark. Og skulle man have dristet sig til, at spille på at Stegger endte blandt de ti bedste, så var man nok heller ikke blevet millionær. Ingen af scenarierne er en selvfølge - og ingen af dem har været usandsynlige. Vejledrengene avancerede fra en 9. plads ved DM i Vejle til en flot tredjeplads ved VM i Italien. De sejlede med andre ord hurtigere eller bedre end flere af de konkurrenter, som de måtte se sig slået af tre uger tidligere. Det giver selvfølgelig 100 procent kredit til vejleholdet - de har sejlet klogt og rigtigt under svære forhold... Men det understreger samtidig forventningen om, at flere danske hold havde potentiale til medaljepladser.

Havde den danske H-bådsklasse været rigtigt heldige, så havde vi haft 4-6 pladser i top ti, og var alt gået galt så havde vi haft en eller ingen. Resultatet er derfor "hamrende flot" og det er en meget stolt H-båds bestyrelse, som gerne vil lykønske: Medaljevinderne, alle de danske sejlere, H-bådsklassen og dansk sejlsport.

 

På vegne af bestyrelsen

 

Henrik Toft og Søren Ottosen