Fantastisk DM i Vejle

 

Oplevet af Søren fra DEN 366, Hugin.

Det gode skib ”Hugin” sejlede hele stævnet med syvtallet på hver side af boven. Det må give en (lidt selvbestaltet) rettighed til at formidle oplevelser. Hugin ender som samlet nr. 32 – så der er en rigtig Syver, som må fortælle den sandfærdige beretning til H-bådsnyt.

 

 

Vejle oser af sejlermiljø

Lad os bare starte med, at slå det helt fast – Vejle er noget helt særligt. Vejle havn og Vejle fjord ”oser” af sejlertraditioner og en massiv arv omkring kapsejlads. Det er ikke til at vide om det var en ”gimmick” eller det var tilfældigt, at der midt i campinglejren stod en efterladt gavl fra det gamle hæderkronede Børresen værft. De to ”B” er i ringene på det falmede træværk og hele havnemiljøet med gamle og nye ”opstaldede” sejlbåde, minder om at man i Vejle har sejlet klassebåde og kapsejlads i generationer. – Allerede da vi stillede campingvognen op strejfede tanken deltagene, ”her skal du træde varsomt, for her har de sejlet kapsejlads før dig og de vil gøre det længe efter, at du er væk”… Styregruppen for DM i H-båd har haft en udfordring i forhold til, at planlægge og nytænke et fantastisk DM i et sejlermiljø, som må have nogle af landets ældste og stærkeste traditioner omkring sejlads og kapsejlads. Vejle har afholdt DM tidligere – for flere forskellige bådklasser. – Af uransagelige årsager har der ikke været afholdt noget i Vejle i de seneste år. Kapsejladsledelsen og Sejlklubben Neptun bør overveje, at byde ind på mange flere stævner og DM ‘er for mange forskellige bådklasser. – Det DM vi h-bådssejlere oplevede i Vejle var noget ganske særligt – på land og til vands ”klappede” planlægning og afvikling helt fantastisk. Vejle er ikke bare en ”supermagt” i antallet af aktive H-både, de er det så sandelig også – når det handler om at organiserer et fantastisk sejlerstævne som Danmarksmesterskabet i H-båd.

 

Vejle fandt melodien…

Hvordan er det lige, at man skaber et godt DM? Et stort spørgsmål, som sikkert har en masse svar. I mine øjne og set lidt fra sidelinjen, så har fokus i dette DM heddet ”fællesskab, fællesskab, fællesskab” og det er, den rigtige melodi, når man skal rammesætte en aktivitet, som et H-båds DM. Vi ved det godt – alle os der elsker at sejle. Det er bedst med sammenhængende og motiverende fællesskaber ombord på båden. Fællesskaber skaber rum for den enkelte og samhørighed med de andre ombord. Et velfungerende fællesskab ombord – afspejles på resultatlisten. Kapsejlads er teamwork - vi er ikke rigtigt noget uden hinanden. Et Stævne som DM kan heller ikke få succes uden stærke fællesskaber imellem sejlerne og de forskellige teams. Det behagelige og rare miljø imellem folk, som var totalt udbredt ved DM for H-båd i Vejle, er jo ingen selvfølge. Man skal jo ikke glemme, at ude på vandet er kapsejlere konkurrenter og hinandens modstandere. I Vejle var der gjort en stor indsats for, at der var rammer og vilkår for at kammeratskab og fællesskab kunne blomstre, så alle kunne have en oplevelse af, at ”høre til” og være en ligeværdig del af en succes. Den gode stemning i Vejle skyldes selvfølgelig, at en masse sejlere havde medbragt det gode humør – men den blev forstærket mangefold af, at arrangørerne utrætteligt blev ved med at facilitere den gode stemning.

Stævneleder Jesper Nørbo Sørensen, som normalt har en forkærlighed for Express klassen, spillede en meget synlig og aktiv rolle når sejlerne var kommet i land. Dagens sejladser blev kommenteret ved moleøllet ligesom der blev delt præmier ud til teams, som havde gjort sig bemærket på den ene eller anden måde. Baneleder Michael Andersen - som ledede vandaktiviteterne til ”UG med kryds og slange” - var ligeledes en hyggelig deltager ved landarrangementet. Det var rart, at både stævneleder og baneleder var tydelige integrerede medlemmer af et sejlerfælleskab, som bare fungerer endnu bedre fordi de også er der…

 

Et stærkt felt…

Claus Høj Jensen vinder DM (igen) – for 6. gang i træk. Umiddelbart får det tankerne til at zoome ind på superligaen i dansk fodbold for 20 år siden – det var dengang Brøndby IF nærmest havde monopol på mesterskaberne og flere af de konkurrerende klubber bare var statister, i en konkurrence som ikke bød på mange overraskelser. Jeg er ikke sikker på, at sammenligningen er helt retfærdig. I min optik, var fodboldklubben Brøndby lidt alene om, at arbejde med sporten på en seriøs, tidssvarende og professionel måde (undskyld til alle AGF, OB og Vejle fans). Det samme kan man ikke sige i H-bådsklassen. Der er en Claus Høj med besætning, som er vildt gode og enormt seriøse omkring deres sport – det er de bare ikke alene om. Flere teams er særdeles ihærdige omkring detaljer omkring grej, trim, boat-handling og ikke mindst træning. Det er forventeligt, at Danmark får forholdsvist mange placeringer i top 10 ved VM på Gardasøen om få uger. Team Good Speed vinder 100 % fortjent DM – de får det ikke på nogen måder foræret, for de konkurrerer imod nogen af dansk sejlsports allerbedste sejlere.

 Jeg tror, at man bare skal konstatere, at Claus ikke har monopol på DM - han er bare den bedste i blandt en masse gode.

 

Shorts og smukke omgivelser

Jeg har – særligt i år – sejlet en masse sømil i lange underbukser, sweater og kraftige sejlerstøvler. Ved DM i Vejle havde Claus Hovgaard annonceret, at han nok skulle tage hånd om vejret. ”Så sagt – så gjort”. DM i Vejle vil (også) blive husket, som det DM, hvor solen skinnede og vi havde shorts og bare maver fremme. Den forholdsvis lange transport ud til banen, gav god mulighed for at nyde den flotte natur omkring Vejle. Ros til arrangørerne for, at de havde sørget for bugsering ud til kapsejladsområdet – her var vinden nemlig imod.

Det lette vejr gjorde at banerne var relativt korte. Flere baner havde en omsejlingstid på omkring 45-50 minutter, hvilket gjorde starterne utroligt vigtige. I den forholdsvis lette luft, var mange både meget ens sejlende og meget blev afgjort af starten eller den side af fjorden man krydsede hen imod. På trods af startens store vigtighed, lykkedes det baneledelsen at afvikle 8 gode sejladser uden at skulle lave mange omstarter.

 

Vi kommer igen Vejle.

Efter luftslaget om England i 1940, skulle Winston Churchill have udtalt: ”Aldrig har så mange, kunnet takke så få for så meget”. Jeg tror vi er flere, som har det på samme måde efter DM i Vejle. Vi er glade og taknemmelige over, at have fået en stor sejleroplevelse og at nogen ville tage sig af, at stille det på benene og gøre det godt for os. Tak Vejle.

 

Læs Minbåd.dks flotte dækning af stævnet:

http://minbaad.dk/nyhed/archive/2015/02/july/article/aarhus-sejler-bertelsen-foerer-h-baads-dm-i-vejle/

http://minbaad.dk/nyhed/archive/2015/04/july/article/claus-hoej-jensen-foerer-nu-dm-i-h-baad/

http://minbaad.dk/nyhed/archive/2015/04/july/article/claus-hoej-jensen-vinder-6-dm-i-h-baad-i-traek/

 

Den 366 Hugin - Amtoft.